February 7, 2018
November 30, 2017
Pomarańczowo - czekoladowe świąteczne cisteczka / Crispy orange & chocolade christmas cookies
Pyszne,
kruche, aromatyczne ciasteczka czekoladowo pomarańczowe. W trakcie
pieczenia dom wypełnia aromat czekolady i soczystej pomarańczy. Polecam
serdecznie wszystkim łasuchom, ciasteczka są bardzo chrupiące i
intensywne w smaku.
Delicious, aromatic orange - chocolate cookies. During baking at the house fills the aroma of chocolate and juicy oranges. I would like to warmly welcome all the guests, the cookies are very crispy and intense in taste.
November 29, 2017
Shakshouka z pomidorami i serem cheddar / shakshouka with tomatoe & cheddar cheese
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, w oryginale składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Poniżej przedstawiam Wam jedną z moich wersji tego dania. Obowiązkowo
podawana z domowym chlebkiem słonecznikowym i zieloną pietruszką. Polecam na śniadanie, jest szybka w przygotowaniu, aromatyczna, pyszna i bardzo sycąca :)
Chakseau is a Tunisian dish, originally consisting of eggs, onions, tomatoes and peppers, which are cooked together in a pan. Below I present you one of my versions of this dish. Served with homemade bread and green parsley. I recommend the breakfast, it is quick in preparation, aromatic, delicious and very filling :)
November 28, 2017
Choinkowe sopelki / White ornaments
Mój mały warsztat świąteczny cały czas pracuje nad tegorocznymi ozdobami. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w bardzo prosty sposób, przy użyciu niewielu elementów zrobić sopelki choinkowe. Musicie mi na razie uwierzyć jedynie na słowo, wyglądają zjawiskowo na świątecznym drzewku.
My little Christmas workshop is still working on this year's decorations. Today
I wanted to show you how to make simple Christmas tree decorations
using only a few elements, which look phenomenal on the Christmas tree.
November 24, 2017
Zielone Smoothie ze szpinakime, kiwi i jabłkiem
Piątek zaczynamy zdrowo i fit. Na początek dnia, we Wrocławiu jak na razie słonecznego proponuję zieloną bombę witaminową. Smoothie jest lekko kwaśne, orzeźwiające, pełne witamin i drogocennego żelaza. Zachęcam do wypróbowania i życzę Wam miłego dnia.
Friday I start healthy and fit. At the beginning of the day, I propose you a green vitamin bomb. Smoothie is slightly acidic, refreshing, full of vitamins. I encourage you to try and I wish you a nice day.
November 23, 2017
Szydełkowe śnieżynki na choinkę
Dzień dobry w słoneczny czwartek !
Dzisiaj zaczynamy cykl przedstawiający schematy i opisy wykonania szydełkowych i nie tylko, ozdób na choinkę. Wpisy pojawiać się będą raz w tygodniu, koniecznie zaglądajcie i bardzo zachęcam do spróbowania własnych sił, w przygotowaniu właśnie takich ozdób.
Część No 1. Szydełkowe śnieżynki
November 21, 2017
Filcowe renifery
Do świąt pozostało jeszcze sporo czasu jednak postanowiłam rozpocząć przygotowania ozdób choinkowych. W obecnym czasie, kiedy rynek zalewają masowo wykonywane ozdoby, ja lubię mieć coś innego, coś czego nie będę oglądać na każdej sklepowej choince. Tak właśnie zrodził się pomysł samodzielnego przygotowania niektórych ozdób.
No 2. Filcowe reniferki:
Gołąbki zawijane w kapustę pekińską
Obiadek z serii "mamine" No 1.
Gołąbki, bardzo często robię w okresie wiosennym, gdy łatwo dostępna jest zielona, nieduża, młoda kapusta. Obecnie kapusta dostępna jest, niestety gabarytowo zdecydowanie za duża dla naszej dwójki.
Zmuszona chęcią wszamania gołąbka, zaryzykowałam i wiecie co... wykorzystałam kapustę pekińską. Jej liście są zdecydowanie bardziej delikatne, a ze względu na podłużny kształt łatwiej zawija się w nie farsz. Zmiana kapusty zyskała domową aprobatę i na pewno zostanie z nami na dłużej.
November 20, 2017
Kasza manna z pomarańczą, borówką i miodem
Z opowieści mojej mamy wynika, że gdy byłam mała kaszką manną z jagodami ozdobiłam kuchenna ścianę. Zdecydowanie nie było to moje ulubione danie, nie i kropka. Po wielu latach podjęłam próbę zaprzyjaźnienia się z kaszą i wiecie co... uwielbiam.
November 18, 2017
Sałatka ze szpinakiem baby z grzankami
Szpinak, niegdyś źle przyrządzony był zmorą dzieciństwa, obecnie stanowi rewelacyjny dodatek do sałatek, kanapek, sosów...
Warto przekonać się do szpinaku, biorąc po uwagę jego niską kaloryczność (23 kcal w 100g), dużą zawartość żelaza (2,7 mg w 100g), oraz jego zdrowotne
właściwości.
Roślina ta; wspomaga naszą odporność za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. To tylko niektóre cenne właściwości szpinaku, dlatego zachęcam do włączenia zielonych liści w Waszą codzienną dietę.
Poniżej moja propozycja jak w bardzo prosty sposób, przygotować pożywne śniadanie z wykorzystaniem szpinaku baby.
November 17, 2017
Subscribe to:
Posts (Atom)