Czasem
zwykłe rzeczy wystarczy odpowiednio podać, a wtedy... ,a wtedy najpierw
się je pochłania wzrokiem, a dopiero potem z apetytem zjada. Dzisiaj na
śniadanie proponuję..., a zresztą zobaczcie Sami. Mam nadzieję, że
przypadnie Wam do podniebienia.
2 garści roszponki
2 duże jajka
2 plastry szynki
20 g masła (klarowane)
5 kromek chleba słonecznikowego
starty żółty ser
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
6 pomidorków koktajlowych
garść prażonych pestek dyni
odrobina soku z cytryny
odrobina soku z cytryny
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Na
patelnię wrzucamy kawałek masła, kładziemy plasterek szynki i wbijamy
ostrożnie jajko. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko
smażymy na małym ogniu, do momentu ścięcia całego białka.
Do miski wrzucamy sałatę, wlewamy oliwa, dodajemy trochę soli, pieprzu, soku z cytryny, mieszamy. Pomidorki przekrawamy na pół.
Kromki
chleba przekrawamy po przekątnej, wkładamy na patelnię grillową, po ok 5
min odwracamy. Na każdym toście kładziemy kawałek masła i posypujemy
tartym serem.
Na
talerzu układamy przygotowaną rukolę, pomidorki i posypujemy pestkami
dyni. Na sałatę kładziemy usmażone jajko. Grzanki podajemy na drewnianej
desce.
Smacznego!!
No comments:
Post a Comment