Szpinak, niegdyś źle przyrządzony był zmorą dzieciństwa, obecnie stanowi rewelacyjny dodatek do sałatek, kanapek, sosów...
Warto przekonać się do szpinaku, biorąc po uwagę jego niską kaloryczność (23 kcal w 100g), dużą zawartość żelaza (2,7 mg w 100g), oraz jego zdrowotne
właściwości.
Roślina ta; wspomaga naszą odporność za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. To tylko niektóre cenne właściwości szpinaku, dlatego zachęcam do włączenia zielonych liści w Waszą codzienną dietę.
Poniżej moja propozycja jak w bardzo prosty sposób, przygotować pożywne śniadanie z wykorzystaniem szpinaku baby.
- 3 garści szpinaku baby
- 1/4 białego twarogu
-1 garść kiełek ( brokuła lub rzodkiewki)
- 1 mały pomidor rzymski
- świeżo mielony pieprz
- dwa opieczone tosty
- ser , szynka parmeńska
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 kiwi
- winogrono
Przygotowanie:
Szpinak, pomidora, kiełki dokładnie myjemy. Na talerzu układamy szpinak, pokrojonego pomidora, pokruszony biały ser. Wszystko posypujemy kiełkami, świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Chleb tostowy opiekamy w tosterze, kładziemy ser / szynkę.
Kiwi obieramy, winogrono myjemy i przekładamy do miseczki.
No comments:
Post a Comment