November 18, 2017

Sałatka ze szpinakiem baby z grzankami

Szpinak, niegdyś źle przyrządzony był zmorą dzieciństwa, obecnie stanowi rewelacyjny dodatek do sałatek, kanapek, sosów...
Warto przekonać się do szpinaku, biorąc po uwagę jego niską kaloryczność (23 kcal w 100g), dużą zawartość żelaza (2,7 mg w 100g), oraz jego zdrowotne właściwości. 

 Roślina ta; wspomaga naszą odporność za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób  nowotworowych. To tylko niektóre cenne właściwości szpinaku, dlatego zachęcam do włączenia zielonych liści w Waszą codzienną dietę.

Poniżej moja propozycja jak w bardzo prosty sposób, przygotować pożywne śniadanie z wykorzystaniem szpinaku baby.
Szpinak, niegdyś źle przyrządzony był zmorą dzieciństwa, obecnie stanowi rewelacyjny dodatek do sałatek, kanapek, sosów...  Warto przekonać się do szpinaku, biorąc po uwagę jego niską kaloryczność (23 kcal w 100g), dużą zawartość żelaza (2,7 mg w 100g), oraz jego zdrowotne właściwości.     Roślina ta; wspomaga naszą odporność za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób  nowotworowych. To tylko niektóre cenne właściwości szpinaku, dlatego zachęcam do włączenia zielonych liści w Waszą codzienną dietę.   Poniżej moja propozycja jak w bardzo prosty sposób, przygotować pożywne śniadanie z wykorzystaniem szpinaku baby.
Składniki (1 porcja):
- 3 garści szpinaku baby
- 1/4 białego twarogu
-1 garść kiełek ( brokuła lub rzodkiewki) 
- 1 mały pomidor rzymski
- świeżo mielony pieprz
- dwa opieczone tosty
- ser , szynka parmeńska
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 kiwi 
- winogrono

 Przygotowanie:
Szpinak, pomidora, kiełki dokładnie myjemy. Na talerzu układamy szpinak, pokrojonego pomidora, pokruszony biały ser. Wszystko posypujemy kiełkami, świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Chleb tostowy opiekamy w tosterze, kładziemy ser / szynkę.
Kiwi obieramy, winogrono myjemy i przekładamy do miseczki.
Szpinak, niegdyś źle przyrządzony był zmorą dzieciństwa, obecnie stanowi rewelacyjny dodatek do sałatek, kanapek, sosów...  Warto przekonać się do szpinaku, biorąc po uwagę jego niską kaloryczność (23 kcal w 100g), dużą zawartość żelaza (2,7 mg w 100g), oraz jego zdrowotne właściwości.     Roślina ta; wspomaga naszą odporność za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób  nowotworowych. To tylko niektóre cenne właściwości szpinaku, dlatego zachęcam do włączenia zielonych liści w Waszą codzienną dietę.   Poniżej moja propozycja jak w bardzo prosty sposób, przygotować pożywne śniadanie z wykorzystaniem szpinaku baby.
Szpinak, niegdyś źle przyrządzony był zmorą dzieciństwa, obecnie stanowi rewelacyjny dodatek do sałatek, kanapek, sosów...  Warto przekonać się do szpinaku, biorąc po uwagę jego niską kaloryczność (23 kcal w 100g), dużą zawartość żelaza (2,7 mg w 100g), oraz jego zdrowotne właściwości.     Roślina ta; wspomaga naszą odporność za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób  nowotworowych. To tylko niektóre cenne właściwości szpinaku, dlatego zachęcam do włączenia zielonych liści w Waszą codzienną dietę.   Poniżej moja propozycja jak w bardzo prosty sposób, przygotować pożywne śniadanie z wykorzystaniem szpinaku baby.


No comments:

Post a Comment