February 7, 2018

Ciasto marchewkowe z bakaliami / Carrot cake with nuts and raisins.

      Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.     Do garnka włożyć masło, miód i skórkę startą z pomarańczy, mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Dodać mleko, wszystko wymieszać rózgą.      Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.      Jajka ubić na puszystą masę.     Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane migdały i orzechy, szczyptę soli oraz cukier; wymieszać.     Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę, ubite jajka i bardzo delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników.      Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut.Peel the carrots and grate them with fine mesh.  Place the butter, honey and peel of the orange peel on the pan, stirring it over a low heat. Set to cool. Add milk, mix everything with a rod.  Heat up the oven to 180 degrees C.  Beat the eggs with a mixer to obtain a fluffy mass Sift the flour into a bowl, add baking powder, baking soda, vanilla sugar, cinnamon, chopped almonds and nuts, a pinch of salt and sugar; mix.  Pour wet ingredients, add carrots, beaten eggs and very gently, slowly mix with a spoon to combine the ingredients.  Put the dough into a springform pan with a diameter of 21 cm lined with baking paper. Put in a preheated oven and bake for about 40-45 minutes.


Składniki
Ingredients
280 g marchewki 280 g of carrot
80 g masła 80 g butter
4 łyżki miodu 4 tablespoons of honey
skórka z 1 pomarańczy 1 orange peel
125 ml mleka 125 ml of milk
2 jajka 2 eggs
250 g mąki 250 g flour
1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 teaspoon of baking powder
1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 teaspoon of baking soda
1 cukier wanilinowy 1 vanilla sugar
1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 a teaspoon of cinnamon
30 g orzechów włoskich 30 g walnuts
30 g migdałów 30 g almonds
80 g cukru 80 g sugar
  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Do garnka włożyć masło, miód i skórkę startą z pomarańczy, mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Dodać mleko, wszystko wymieszać rózgą. 
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
  • Jajka ubić na puszystą masę.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane migdały i orzechy, szczyptę soli oraz cukier; wymieszać.
  • Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę, ubite jajka i bardzo delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników. 
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut.
      Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.     Do garnka włożyć masło, miód i skórkę startą z pomarańczy, mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Dodać mleko, wszystko wymieszać rózgą.      Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.      Jajka ubić na puszystą masę.     Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane migdały i orzechy, szczyptę soli oraz cukier; wymieszać.     Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę, ubite jajka i bardzo delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników.      Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut. Peel the carrots and grate them with fine mesh.  Place the butter, honey and peel of the orange peel on the pan, stirring it over a low heat. Set to cool. Add milk, mix everything with a rod.  Heat up the oven to 180 degrees C.  Beat the eggs with a mixer to obtain a fluffy mass Sift the flour into a bowl, add baking powder, baking soda, vanilla sugar, cinnamon, chopped almonds and nuts, a pinch of salt and sugar; mix.  Pour wet ingredients, add carrots, beaten eggs and very gently, slowly mix with a spoon to combine the ingredients.  Put the dough into a springform pan with a diameter of 21 cm lined with baking paper. Put in a preheated oven and bake for about 40-45 minutes.
  • Peel the carrots and grate them with fine mesh. 
  • Place the butter, honey and peel of the orange peel on the pan, stirring it over a low heat. Set to cool. Add milk, mix everything with a rod. 
  • Heat up the oven to 180 degrees C. 
  • Beat the eggs with a mixer to obtain a fluffy mass
  • Sift the flour into a bowl, add baking powder, baking soda, vanilla sugar, cinnamon, chopped almonds and nuts, a pinch of salt and sugar; mix. 
  • Pour wet ingredients, add carrots, beaten eggs and very gently, slowly mix with a spoon to combine the ingredients. 
  • Put the dough into a springform pan with a diameter of 21 cm lined with baking paper. Put in a preheated oven and bake for about 40-45 minutes.
      Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.     Do garnka włożyć masło, miód i skórkę startą z pomarańczy, mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Dodać mleko, wszystko wymieszać rózgą.      Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.      Jajka ubić na puszystą masę.     Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane migdały i orzechy, szczyptę soli oraz cukier; wymieszać.     Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę, ubite jajka i bardzo delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników.      Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut.Peel the carrots and grate them with fine mesh.  Place the butter, honey and peel of the orange peel on the pan, stirring it over a low heat. Set to cool. Add milk, mix everything with a rod.  Heat up the oven to 180 degrees C.  Beat the eggs with a mixer to obtain a fluffy mass Sift the flour into a bowl, add baking powder, baking soda, vanilla sugar, cinnamon, chopped almonds and nuts, a pinch of salt and sugar; mix.  Pour wet ingredients, add carrots, beaten eggs and very gently, slowly mix with a spoon to combine the ingredients.  Put the dough into a springform pan with a diameter of 21 cm lined with baking paper. Put in a preheated oven and bake for about 40-45 minutes.

No comments:

Post a Comment