- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Do garnka włożyć masło, miód i skórkę startą z pomarańczy, mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Dodać mleko, wszystko wymieszać rózgą.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Jajka ubić na puszystą masę.
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane migdały i orzechy, szczyptę soli oraz cukier; wymieszać.
- Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę, ubite jajka i bardzo delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut.
- Peel the carrots and grate them with fine mesh.
- Place the butter, honey and peel of the orange peel on the pan, stirring it over a low heat. Set to cool. Add milk, mix everything with a rod.
- Heat up the oven to 180 degrees C.
- Beat the eggs with a mixer to obtain a fluffy mass
- Sift the flour into a bowl, add baking powder, baking soda, vanilla sugar, cinnamon, chopped almonds and nuts, a pinch of salt and sugar; mix.
- Pour wet ingredients, add carrots, beaten eggs and very gently, slowly mix with a spoon to combine the ingredients.
- Put the dough into a springform pan with a diameter of 21 cm lined with baking paper. Put in a preheated oven and bake for about 40-45 minutes.
No comments:
Post a Comment