November 20, 2017

Kasza manna z pomarańczą, borówką i miodem

Z opowieści mojej mamy wynika, że gdy byłam mała kaszką manną z jagodami ozdobiłam kuchenna ścianę. Zdecydowanie nie było to moje ulubione danie, nie i kropka. Po wielu latach podjęłam próbę zaprzyjaźnienia się z kaszą i wiecie co... uwielbiam. 
Uwielbiam kaszę manną gotowaną na mleku, z miodem i owocami. Poniżej pierwsza odsłona :)
ładniki ( 1 porcja):  - 1 szklanka mleka  - 2 łyżki kaszy mannej   - 1 łyżka miodu naturalnego   - pół pomarańczy  - 2 łyżeczki nasion chia  - garść borówek amerykańskich   Przygotowanie:  Mleko wlewamy do rondelka, zagotowujemy, dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 5 min.aż kasza zgęstnieje. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.    Dodajemy miód i wszystko mieszamy.   Pomarańcz obieramy, kroimy; jagody myjemy.

November 18, 2017

Sałatka ze szpinakiem baby z grzankami

Szpinak, niegdyś źle przyrządzony był zmorą dzieciństwa, obecnie stanowi rewelacyjny dodatek do sałatek, kanapek, sosów...
Warto przekonać się do szpinaku, biorąc po uwagę jego niską kaloryczność (23 kcal w 100g), dużą zawartość żelaza (2,7 mg w 100g), oraz jego zdrowotne właściwości. 

 Roślina ta; wspomaga naszą odporność za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób  nowotworowych. To tylko niektóre cenne właściwości szpinaku, dlatego zachęcam do włączenia zielonych liści w Waszą codzienną dietę.

Poniżej moja propozycja jak w bardzo prosty sposób, przygotować pożywne śniadanie z wykorzystaniem szpinaku baby.
Szpinak, niegdyś źle przyrządzony był zmorą dzieciństwa, obecnie stanowi rewelacyjny dodatek do sałatek, kanapek, sosów...  Warto przekonać się do szpinaku, biorąc po uwagę jego niską kaloryczność (23 kcal w 100g), dużą zawartość żelaza (2,7 mg w 100g), oraz jego zdrowotne właściwości.     Roślina ta; wspomaga naszą odporność za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób  nowotworowych. To tylko niektóre cenne właściwości szpinaku, dlatego zachęcam do włączenia zielonych liści w Waszą codzienną dietę.   Poniżej moja propozycja jak w bardzo prosty sposób, przygotować pożywne śniadanie z wykorzystaniem szpinaku baby.

November 17, 2017

Jajko na sałacie z chrupiącą grzanką z serem

Czasem zwykłe rzeczy wystarczy odpowiednio podać, a wtedy... ,a wtedy najpierw się je pochłania wzrokiem, a dopiero potem z apetytem zjada. Dzisiaj na śniadanie proponuję..., a zresztą zobaczcie Sami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do podniebienia.
Składniki: (2 porcje)  2 garści roszponki  2 duże jajka   2 plastry szynki  20 g masła (klarowane)  5 kromek chleba słonecznikowego  starty żółty ser  sól morska  świeżo mielony czarny pieprz  6 pomidorków koktajlowych  garść prażonych pestek dyni  odrobina soku z cytryny  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia   Na patelnię wrzucamy kawałek masła, kładziemy plasterek szynki i wbijamy ostrożnie jajko. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko smażymy na małym ogniu, do momentu ścięcia całego białka.

November 16, 2017

Twarożek z zielonym ogórkiem

Czasem nie trzeba wiele by było smacznie i apetycznie ... 
Dzisiaj na śniadanie podano; twarożek ze świeżym zielonym ogórkiem z pomidorkami sałatą, szynką i grillowanym chlebkiem. 

Ciastka owsiane z bakaliami

Ciasteczkowy Potwór czasem budzi się w każdym z nas. Sam zapach piekących się ciasteczek przyprawia o zawrót głowy, czas oczekiwania dłuży się w nieskończoność. Przedstawiam wam wyjątkowy przepis na ciasteczka owsiane przekazany pocztą pantoflową. Mam nadzieję, że wam również przypadną do gustu :) Przepis wypróbowany zarówno w piekarniku elektrycznym jak i gazowym.