November 16, 2017

Ciastka owsiane z bakaliami

Ciasteczkowy Potwór czasem budzi się w każdym z nas. Sam zapach piekących się ciasteczek przyprawia o zawrót głowy, czas oczekiwania dłuży się w nieskończoność. Przedstawiam wam wyjątkowy przepis na ciasteczka owsiane przekazany pocztą pantoflową. Mam nadzieję, że wam również przypadną do gustu :) Przepis wypróbowany zarówno w piekarniku elektrycznym jak i gazowym.

 


Składniki:
-szklanka mąki żytniej
-szklanka płatków owsianych
-szklanka dodatków (słonecznik, pestki dyni, żurawina...)
-jajko
-4 łyżki miodu (lub pół szklanki brązowego cukru)
-1/4 kostki roztopionego masła
-łyżeczka sody oczyszczonej
-łyżeczka proszku do pieczenia

W kwestii dodatków  dodałam mieszankę bakalii; rodzynki, płatki kokosa, żurawinę, czarną borówkę, pestki dyni, migdały i słonecznik. Dobrym rozwiązaniem jest również kupno musli z orzechami i owocami i dodanie szklanki takiej mieszanki.

Przygotowanie:
Do jednej miski wsypać składniki suche; mąkę płatki, dodatki, proszek do pieczenia, sodę oraz 4 łyżki miodu. Jajko ubijamy do uzyskania jasnej  puszystej masy. Do ubitego jajka dodajemy składniki suche z miodem oraz przestudzone roztopione masło. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie wykładamy niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub śniadaniowym). Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 12 min - do zrumienienia.
Upieczone  ciasteczka (po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie) przekładamy na kratkę do wystygnięcia. 


 
Smacznego!!

No comments:

Post a Comment